Oncologische voetzorg

Cecile Beauty & Care in Bant (Flevoland) heeft veel aandacht voor mensen met kanker. Een van de specialisaties is dan ook Oncologische Voetzorgverlening (OVV). Wanneer u medische behandelingen ondergaat tegen kanker, kunnen die een wissel trekken op uw handen en voeten. Cecile de Wit ondersteunt u daarin graag.

Chemo- en doelgerichte oncologische therapieën kunnen bijwerkingen geven, zoals het hand-voetsyndroom, huidklachten, een hand-voet-huidreactie en neuropathie. Elke klacht heeft eigen kenmerken.

Het is mogelijk dat uw zorgverzekeraar de behandelingen van Cecile Beauty & Care (gedeeltelijk) vergoed. Dit is afhankelijk van uw zorgverzekering.

Wanneer u een afspraak maakt, plant Cecile deze ruim in, zodat er voldoende tijd en aandacht voor u is en u, indien gewenst, uw verhaal kunt doen. Uiteraard zijn deze gesprekken vertrouwelijk en vallen onder het beroepsgeheim.

Oncologische voetscreening en behandeling

Bij oncologische voetzorg is het doel uw voeten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden. Daarmee worden de veiligheid en gezondheid van u als kankerpatiënt ondersteund. Cecile Beauty & Care raadt u daarom aan om, indien mogelijk, uw voeten te laten screenen en behandelen voordat u start met chemotherapie of doelgerichte therapie. Uw voeten komen dan in een optimale conditie voordat de oncologische therapie start. Cecile de Wit zal uw voeten tijdens die therapie alleen na toestemming en in overleg met het oncologisch behandelteam behandelen. Dit is belangrijk, omdat uw lichamelijke weerstand in sommige periodes van het behandeltraject laag is. Is een behandeling in die fase van het traject niet toegestaan, dan kan een massage verlichting bieden.

Oncologische voetzorg bij het hand-voetsyndroom

Bij chemotherapie kan het hand-voetsyndroom als bijwerking optreden. U kunt een reactie krijgen op de huid van de handpalmen en voetzolen. Dit komt doordat de medicijnen (cytostatica) zich juist daar concentreren. Mogelijke klachten zijn blaren, infecties, jeuk, roodheid, een schilferende of vervellende huid, zwelling, pijn en/of gevoeligheid aan handen en voeten. Bent u onder behandeling van een oncologisch behandelteam, dan neemt Cecile Beauty & Care eerst contact op met dit team om te bespreken of u een behandeling mag ondergaan. Tijdens oncologische behandelingen is uw lichaam zowel emotioneel als lichamelijk in grote disbalans. Sommige behandelingen mag u als kankerpatiënt dan niet ondergaan en daarom is het belangrijk om het juiste tijdstip te bepalen voor een behandeling.

Oncologische voetzorg bij huidklachten

Cecile de Wit ziet in haar pedicurepraktijk regelmatig cliënten met huidklachten en nagelafwijkingen die het gevolg kunnen zijn van het gebruik van cytostatica. Deze medicijnen remmen de groei van tumoren en zijn dus belangrijk voor het tegengaan van de kanker. Huidklachten kunnen zijn: een droge huid, verkleuringen, plotselinge uitslag, snellere verkleuring of verbranding door de zon, bruine vlekken, een bruine verkleuring of juist witte pigmentloze vlekken. Meestal zijn al deze huidklachten tijdelijk van aard. Cytostatica kunnen tevens nagelafwijkingen veroorzaken. Mogelijke klachten zijn: ribbels op uw nagels, nagels die afbrokkelen of loslaten, ontstekingen aan de nagelriemen (paronychia), schimmelnagels en verkleurde nagels. De verkleuring ontstaat vaak door de medicijnen. Twee tot vier weken na het stoppen met de cytostatica trekt deze kleur weg.

Oncologische voetzorg bij neuropathie

Neuropathie is een aandoening die ontstaat doordat sommige cytostatica (tijdelijke) beschadigingen aan de zenuwuiteinden veroorzaken. Dit geeft klachten als een tintelend of verdoofd gevoel in de vingertoppen en tenen, (lichte) gevoelloosheid van de voetzolen en een verstoring van het koude- en warmtegevoel. Ook kan krachtverlies in uw benen en/of armen en spier- en gewrichtspijn voorkomen. CW Voetzorg zal u bij neuropathie vooral massages aanbieden. Door te masseren, verbetert uw doorbloeding waardoor het koude- en warmtegevoel beter wordt. Ook kan massage het tintelende of dove gevoel en de gevoelloosheid verlichten. Massages bij neuropathie worden op het laagste druklevel gegeven en bieden ontspanning en pijnstilling.

Oncologische voetzorg bij een hand-voet-huidreactie

Bij doelgerichte oncologische therapie kan een hand-voet-huidreactie bij u optreden. Veel voorkomende klachten zijn eeltvorming, kloven, pijnlijke blaren onder het eelt, roodheid van de huid en tintelingen of een branderig gevoel. Cecile de Wit kan u in veel gevallen ondersteunen en mogelijk de klacht verlichten of verhelpen, door onder andere eelt te verwijderen en droge huid en kloven te behandelen met een pakking. Ook geeft ze advies hoe u uw huid thuis kunt verzorgen.

Heeft u een van bovenstaande klachten en bent u benieuwd of Cecile Beauty & Care u tijdens uw oncologisch traject kan helpen? Neem dan contact op met de praktijk en Cecile overlegt met u en uw oncologisch behandelteam om het beste tijdstip van manicure- of pedicurebehandeling te bepalen.

Wellness-behandeling bij kanker

Voor ontspanning en het behandelen van specifieke oncologische huid- en nagelproblemen biedt Cecile Beauty & Care tevens wellness-behandelingen inclusief massage, eventueel in combinatie met een manicure- en pedicurebehandeling. Cecile stelt de behandeling af op uw lichamelijke gesteldheid. Een wellness-behandeling heeft een positief effect op uw herstel. U voelt zich weer mens.

Algemene tip bij oncologische behandelingen

Heeft u veel last van bijwerkingen? Bespreek dit dan met uw specialist. Mogelijk kan uw specialist medicijnen voorschrijven tegen uw klachten. Ook kan de dosis worden aangepast. Soms besluit de specialist om een pauze in de behandeling in te lassen om zo uw klachten te verminderen.

Gratis massages in het Toon Hermans Huis Emmeloord

Eén keer in de zes weken op woensdagochtend geeft Cecile de Wit gratis voetmassages aan mensen met kanker. Door een massage kunt u zich weer even mens voelen in plaats van patiënt en kunt u ervaren dat uw lichaam nog steeds prettig kan aanvoelen. Een massage kan ontspanning en pijnstilling geven. Ook ondersteunt masseren het herstel. Van 9.30 tot 12.00 uur kunt u voor een gratis massage terecht in het Toon Hermans Huis Emmeloord aan Nijenbeek 4. Opgave kan via de website van het inloophuis, www.thhemmeloord.nl. Na opgave ontvangt u van het Toon Hermans Huis een bevestiging met het definitieve tijdstip waarop u verwacht wordt.